Οστεοαρθρίτιδα ισχίου

Τι ορίζουμε ως οστεοαρθρίτιδα ισχίου;

Με τον όρο οστεοαρθρίτιδα ισχίου αναφερόμαστε στην εκφυλιστική πάθηση η οποία σταδιακά οδηγεί σε καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης. Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από την κοτύλη που βρίσκεται στην λεκάνη και είναι κοίλη ώστε να υποδεχθεί την κεφαλή του μηριαίου που έχει σφαιρικό σχήμα. Με αυτόν τον τρόπο η κεφαλή μπορεί να περιστρέφεται μέσα στην κοτύλη επιτρέποντας την κίνηση του ισχίου.

 

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα εμφάνισης;

Οι αρθρικές επιφάνειες τόσο της κοτύλης όσο και της μηριαίας κεφαλής καλύπτονται από χόνδρο ώστε με την βοήθεια του αρθρικού υγρού να κινείται χωρίς ιδιαίτερη τριβή. Όταν αυτές οι επιφάνειες καταπονούνται και φθείρονται, η κίνηση δεν είναι ομαλή προκαλώντας:

 • φλεγμονή,
 • πόνο,
 • περιορισμό του εύρους κίνησης καθώς και
 • δυσχέρεια κατά την βάδιση.

 

Που οφείλεται η εμφάνισή της;

Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου μπορεί να εκδηλωθεί είτε έπειτα από κάποιο παλαιότερο τραυματισμό είτε λόγω χρόνιας εκφύλισης είτε συχνής καταπόνησης του μέλους. Μερικές ακόμα αιτίες που συμβάλλουν στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας ισχίου αποτελούν:

 • η φύση της εργασίας,
 • αναπτυξιακές διαταραχές
 • διάφορες παθήσεις στην παιδική ηλικία,
 • κοτυλομηριαία πρόσκρουση,
 • άσηπτη νέκρωση

ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν η ηλικία, η κληρονομικότητα και η παχυσαρκία.

 

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: Διάγνωση

Για τη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός αφού λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, θα προχωρήσει σε λεπτομερή κλινική εξέταση. Με τον απεικονιστικό έλεγχο με ακτινογραφίες που συνήθως είναι αρκετές, γίνεται η επιβεβαίωση της βλάβης. Σπανιότερα χρειάζεται μαγνητική ή αξονική τομογραφία για την διάγνωση και περισσότερο χρησιμεύουν στην εκτίμηση της βαρύτητας και στον προεγχειρητικό σχεδιασμό.

 Οστεοαρθρίτιδα-ισχίου

Συντηρητική θεραπεία

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας ισχίου στις περισσότερες περιπτώσεις είναι συντηρητική και στα αρχικά στάδια περιλαμβάνει:

 • ανάπαυση,
 • παυσίπονη αγωγή,
 • χορήγηση αντιφλεγμονωδών.

Παράλληλα προτείνεται η τροποποίηση όπου είναι δυνατό των δραστηριοτήτων προς αποφυγή της επιβάρυνσης και σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται η αποφόρτιση με την χρήση περιπατητήρα τύπου «Π» ή μπαστουνιού. Σημαντικό ρόλο στην συντηρητική θεραπεία λαμβάνει η φυσικοθεραπεία με σκοπό την ενδυνάμωση και την κινητοποίηση της άρθρωσης αλλά και την εξισσορρόπηση των μαλακών μορίων βελτιώνοντας την βάδιση.

 

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου και άθληση

Η καθημερινή μέτρια σωματική άσκηση έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη, στην βελτίωση και στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου. Το έντονο περπάτημα για 20 – 30 λεπτά καθημερινά όπου είναι δυνατό σε συνδυασμό με ασκήσεις με βάρη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα. Ως εναλλακτική πρόταση άθλησης συνίσταται η κολύμβηση και το ποδήλατο.

 

Συντηρητική αντιμετώπιση με βιολογικές θεραπείες

Η συντηρητική αντιμετώπιση τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει και τις βιολογικές θεραπείες όπως η τοπική έγχυση με PRP ή με βλαστοκύτταρα που μπορούν να ενισχύσουν την επούλωση και την αποκατάσταση των φθαρμένων επιφανειών. Ακόμα σημαντικό ρόλο στην μείωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας ισχίου, παίζουν η έγχυση υαλουρονικού και κολλαγόνου στην περιοχή του ισχίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις και η έγχυση κορτιζόνης μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής και στην ύφεση των συμπτωμάτων.

 

Χειρουργική αντιμετώπιση

Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποδώσει, η αρθροσκόπηση ισχίου μπορεί να αποτελέσει λύση για την βελτίωση των συμπτωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση δύναται να επιτευχθεί επαναφορά της λειτουργικότητας χωρίς την αντικατάστασης των αρθρικών επιφανειών.

Σε πιο επιβαρυμένα περιστατικά προτείνεται η αρθροπλαστική του ισχίου ως μέθοδος για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας ισχίου. και την βελτίωση των συμπτωμάτων σε συνδυασμό με βιολογικές θεραπείες με σκοπό  την διατήρηση της άρθρωσης.

Η αρθροπλαστική του ισχίου δίνει την οριστική λύση στο πρόβλημα της οστεοαρθρίτιδας ισχίου σε προχωρημένες βλάβες καθώς αντικαθίστανται οι φθαρμένες επιφάνειες και αποκαθίσταται η ομαλή κίνηση της άρθρωσης.

 

Η σύγχρονη επιστήμη της Ιατρική προσφέρει συνεχώς αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση εκφυλιστικών ασθενειών όπως η οστεοαρθρίτιδα. Ο Δρ. Νικόλαος Μπαρμπουνάκης είναι εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων. Εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, προσφέρει στους ασθενείς εξατομικευμένες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.