Αρθροσκόπηση Γόνατος

Η αρθροσκόπηση  είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική μέθοδος που δύναται να χρησιμοποιηθεί τόσο για διαγνωστικούς όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς.

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

Συγκεκριμένα, η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια χειρουργική μέθοδος που μπορεί να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει προβλήματα στην άρθρωση του γόνατος. Καλύπτει μια ευρεία γκάμα παθήσεων, όπως οι ρήξεις των μηνίσκων, οι ρήξεις των χιαστών συνδέσμων, η υμενίτιδα και οι χόνδρινες βλάβες.

Η ρήξη του μηνίσκου είναι η πιο συχνή αιτία αρθροσκόπησης, η οποία ανάλογα με το σημείο και την έκταση της βλάβης, αντιμετωπίζεται είτε με συρραφή της ρήξης, είτε με μερική μηνισκεκτομή με σκοπό την διατήρηση, όσο είναι δυνατό μεγαλύτερου τμήματος του μηνίσκου.

Πολύ συχνά, η αρθροσκόπηση του γόνατος διενεργείται και για την αντιμετώπιση χόνδρινων βλαβών, κυρίως στους νέους με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση – όπου είναι δυνατό – με την αντικατάσταση του χόνδρινου ελλείμματος με αυτόλογο χόνδρινο μόσχευμα (λήψη χόνδρου από τον ασθενή), με την μέθοδο των τρυπανισμών και σε συνδυασμό με βιολογικές θεραπείες όπως το PRF, η εμφύτευση των βλαστοκυττάρων και το PRP, ώστε να ενισχυθεί ο επουλωτικός και ο αναγεννητικός μηχανισμός του οργανισμού και να επιτευχθεί η επάνοδος στην καθημερινότητα.

Η αντιμετώπιση των ρήξεων των χιαστών συνδέσμων είναι επίσης αρκετά συχνή σε νέους με μέτρια ή έντονη αθλητική δραστηριότητα. Συνηθέστερα παρατηρείται ρήξη του προσθίου χιαστού, η οποία αντιμετωπίζεται με αρθροσκοπική τεχνική συνδεσμοπλαστικής, με πολύ καλά αποτελέσματα και γρήγορη επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες.

 

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι σχετικά απλή και σχεδόν ατραυματική: μέσω μικρής τομής -μισού χιλιοστού περίπου-εισάγεται αρχικά το αρθροσκόπιο που μεταφέρει την  εικόνα της άρθρωσης στην οθόνη. Μέσω μίας δεύτερης, αντίστοιχα μικρής τομής, εισάγονται τα απαραίτητα εργαλεία για την διόρθωση των βλαβών τα οποία καθοδηγούνται με ασφάλεια και ακρίβεια μέσω του αρθροσκοπίου. Συνήθως η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα.

 

Οφέλη της μεθόδου & Μετεγχειρητικό στάδιο

Το όφελος είναι πως, με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο της αρθροσκόπησης, αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και ελαχιστοποιούνται οι μετεγχειρητικές ουλές  μειώνοντας σημαντικά τον μετεγχειρητικό πόνο, γεγονός που οδηγεί στην ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς, στην ελαχιστοποίηση του χρόνου ανάρρωσης, και την άμεση επάνοδο στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες. Το πλεονέκτημα της αρθροσκόπησης σε σχέση με τις άλλες μεθόδους είναι ότι μπορεί να εκτελέσει αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς να βλάψει τις φυσιολογικές δομές γύρω από την άρθρωση.

Η διάρκεια νοσηλείας είναι συνήθως μία ημέρα και ο χρόνος αποκατάστασης διαφέρει κατά περίπτωση, ανάλογα από την έκταση της βλάβης και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Άμεσα μετεγχειρητικά ακολουθεί πρόγραμμα παγοθεραπείας για τη μείωση του οιδήματος και συστήνεται εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης. Σε κάθε περίπτωση, ο ιατρός σας θα σας ενημερώσει πλήρως για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Μετά την επιστροφή σας, απαιτείται συνεχής παρακολούθηση σε συνεννόηση με το γιατρό σας.

 

Συνοψίζοντας, η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι μία πολύ συχνή και πολύ δημοφιλής επέμβαση, καθώς είναι ελάχιστα τραυματική, με ελάχιστες επιπλοκές, μηδαμινή απώλεια αίματος και ελάχιστο ή και καθόλου μετεγχειρητικό πόνο. Η διάρκεια της  επέμβασης στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μικρή και στην πλειονότητα τους οι ασθενείς εξέρχονται την ίδια μέρα, ενώ, η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι αρκετά άμεση.

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νικόλαος Μπαρμπουνάκης αναλαμβάνει με υπευθυνότητα περιστατικά ασθενών που διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται με Αρθροσκόπηση Γόνατος. Λόγω της μεγάλης του εμπειρίας, θεωρείται ως ο ιδανικός ιατρός που θα δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Επικοινωνήστε μαζί του και κλείστε το δικό σας ραντεβού.