Κατάγματα κνημιαίου πλατώ (plateau)

Κατάγματα κνημιαίου πλατώ: Τι είναι;

Τα κατάγματα κνημιαίου πλατώ (plateau) αφορούν σε κατάγματα του αρθρικού άνω τμήματος της κνήμης. Το πλατώ είναι το σημείο εκείνο της αρθρικής επιφάνειας της κνήμης επάνω στο γόνατο και παίζει καθοριστικό ρόλο στη στήριξη ολόκληρου του σώματος.

 

Από τι προκαλούνται;

Τα κατάγματα κνημιαίου πλατώ στους νέους, συνήθως προκαλούνται από τραυματισμούς υψηλής ενέργειας όπως τροχαία, πτώσεις από ύψος ή άμεση πλήξη. Στις πιο μεγάλες ηλικίες, τα κατάγματα κνημιαίου πλατώ συχνά μπορεί να σχετίζονται με άλλες παθήσεις που αποδυναμώνουν τα οστά όπως η οστεοπόρωση, ο καρκίνος και άλλα.

 

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα εμφάνισης;

Τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με κάταγμα κνημιαίου πλατώ είναι κυρίως ο έντονος πόνος στο γόνατο και γύρω από το σημείο της κάκωσης. Ο πόνος αυτός επιδεινώνεται με την κίνηση της άρθρωσης και την φόρτιση του μέλους κατά την βάδιση ενώ μπορεί να υπάρξει οίδημα και εκχυμώσεις τοπικά.

Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει ανοικτό τραύμα, αγγειακές βλάβες ή ακόμη και σύνδρομο διαμερίσματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση γι’ αυτό θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον Ορθοπαιδικό.

 

Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται τα κατάγματα κνημιαίου plateau;

Η ταξινόμηση κατά Schatzker είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη από τους Ορθοπαιδικούς για τα κατάγματα κνημιαίου πλατώ. Σύμφωνα με την ταξινόμηση Schatzker υπάρχουν 6 τύποι καταγμάτων:

  1. Κάταγμα του έξω κνημιαίου κονδύλου
  2. Κάταγμα του έξω κνημιαίου κονδύλου  με καθίζηση της παρακείμενης  αρθρικής  επιφάνειας.
  3. Καθίζηση της αρθρικής επιφάνειας
  4. Κάταγμα του έσω κνημιαίου κονδύλου
  5. Κάταγμα και των δύο (έσω και έξω) κνημιαίων κονδύλων
  6. Κάταγμα και των δύο κνημιαίων κονδύλων με διαχωρισμό μετά από μετάφυση

 

Πως γίνεται η διάγνωση των καταγμάτων κνημιαίου πλατώ;

Η διάγνωση των καταγμάτων αυτών, περιλαμβάνει τόσο την διενέργεια κλινικής εξέτασης του ασθενούς από τον Ορθοπαιδικό όσο και την πραγματοποίησης απεικονιστικών εξετάσεων.

Η απλή ακτινογραφία γόνατος είναι ο πρώτος απεικονιστικός έλεγχος που φτάνει στον ορθοπαιδικό και ενίοτε συμπληρώνεται με λοξές ακτινογραφίες για την άμεση ανάδειξη οστικών βλαβών.

Σε αρκετές περιπτώσεις η περαιτέρω διερεύνηση με αξονική ή μαγνητική τομογραφία μπορεί να κριθεί αναγκαία ενώ δεν αποκλείεται να απαιτούνται εξετάσεις και για αγγειακές βλάβες.

 

Ποια είναι η προτεινόμενη μέθοδος αντιμετώπισης των καταγμάτων κνημιαίου plateau;

Η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά. Η επιλογή εξαρτάται από τη βαρύτητα της κάκωσης και την αξιολόγηση της με βάση την βαρύτητα της κάκωσης και την αξιολόγηση της, με βάση την παρεκτόπιση των καταγματικών τμημάτων.

Η άμεση ακινητοποίηση της άρθρωσης και η αποφυγή βάδισης είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση ασχέτως της μεθόδου αντιμετώπισης που θα ακολουθηθεί.

Σε περίπτωση επιλογής συντηρητικής αντιμετώπισης τοποθετείται γυψονάρθηκας ή κηδεμόνας με ρυθμιζόμενη γωνίωση για ταχύτερη κινητοποίηση της άρθρωσης. Ο ασθενής παρακολουθείται τακτικά με απεικονιστικό έλεγχο βάση του οποίου συστήνεται και η έναρξη προοδευτικής φόρτισης του μέλους.

Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να διενεργηθεί είτε με μία είτε με δύο τομές. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ανάταξη του κατάγματος γίνεται με αρθροσκοπική υποβόηθηση για την αποφυγή εκτεταμένου τραυματισμού των μαλακών μορίων. Μετά την σωστή ανάταξη του κατάγματος διενεργείται σταθεροποίηση με βίδες και υποστηρικτικές πλάκες ενώ τα κενά πληρώνονται με οστικά μοσχεύματα.

Σε επιπλεγμένα κατάγματα, εναλλακτικά εφαρμόζεται αντιμετώπιση με εξωτερική οστεοσύνθεση.

Σε αρκετές περιπτώσεις ενισχύεται ο μηχανισμός πώρωσης, οστεοενσωμάτωσης και επούλωσης με βιολογικές θεραπείες όπως PRP, PRF, βλαστοκύτταρα και αυτόλογα μοσχεύματα.

Κατάγματα-κνημιαίου-plateau

Κατάγματα κνημιαίου plateau: Ποιος είναι ο προσδοκώμενος χρόνος αποκατάστασης

Ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλλει ανάλογα με την βαρύτητα της κάκωσης και τον τρόπο αντιμετώπισης που θα επιλεχθεί. Κατά προσέγγιση ο προσδοκώμενος χρόνος αποκατάστασης διαρκεί περίπου 3 έως 6 μήνες.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τοποθετείται μετεγχειρητικά κηδεμόνας και ξεκινά άμεσα πρόγραμμα φυσιοθεραπευτικής αποκατάστασης.

 

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές ενός κατάγματος κνημιαίου πλατώ;

Οι πιθανές επιπλοκές των καταγμάτων κνημιαίου πλατώ είναι:

  • η μη πώρωση,
  • η ψευδάρθρωση,
  • ο πόνος, αστάθεια, δυσκαμψία
  • δυσχέρεια κατά την βάδιση και την άσκηση,
  • σύνδρομο διαμερίσματος,
  • θρόμβωση,
  • μετατραυματική αρθρίτιδα, λοίμωξη.

 

Τα κατάγματα κνημιαίου πλατώ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα προκειμένου να αποφευχθεί κάθε πιθανή επιπλοκή από την αμέλεια αντιμετώπισής τους.

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαρμπουνάκης είναι εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση κάθε είδους ορθοπαιδικών περιστατικών. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για μία εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.