Τροχαντηρίτιδα

Τροχαντηρίτιδα ή θυλακίτιδα του μείζονα τροχαντήρα: Τι είναι;

Με τον όρο τροχαντηρίτιδα ορίζουμε την φλεγμονή του θυλάκου του μείζονος τροχαντήρα του μηριαίου οστού (άνω τμήμα του μηριαίου οστού). Η άρθρωση του ισχίου περιβάλλεται από θύλακες των οποίων κύρια λειτουργία είναι να ελαχιστοποιούν την τριβή μεταξύ των μυών και του οστού, διευκολύνοντας την κίνησή του.

Ο μείζονας τροχαντήρας είναι το ανατομικό στοιχείο (εξόγκωμα) στο πλάι του ισχίου εκεί που ενώνεται ο αυχένας του μηριαίου με την διάφυση του μηριαίου. Στην έξω επιφάνειά του υπάρχει ο ορογόνος θύλακος που επιτρέπει την ομαλή κίνηση μεταξύ των μαλακών μορίων και του οστού. Η φλεγμονή (τροχαντηρίτιδα) στην περιοχή μπορεί να αφορά την κατάφυση του μέσου και του μικρού γλουτιαίου.

Τροχαντηρίτιδα

Τροχαντηρίτιδα: Ποια είναι τα κυριότερα αίτια εμφάνισης;

Η τροχαντηρίτιδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα άμεσου τραυματισμού:

  • άμεση πλήξη,
  • πτώση,
  • παρατεταμένη κατάκλιση)

ή έμμεσου από επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ισχίου κατά την άθληση ή την εργασία κυρίως σε ανώμαλες και σκληρές επιφάνειες. Συχνά συνδέεται με παθήσεις της ΟΜΣΣ όπως σκολίωση, σπονδυλοαρθροπάθεια και ανισοσκελία των κάτω άκρων.

Επίσης η τροχαντηρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, ψωρίαση ή να είναι συνέπεια επέμβασης στην περιοχή.

 

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;

Η τροχαντηρίτιδα είναι μία πάθηση που εκδηλώνεται με έντονο πόνο κατά την κίνηση στην έξω επιφάνεια του ισχίου ή κατά την ψηλάφηση στο σημείο. Ο πόνος συχνά επιδεινώνεται σε περιπτώσεις κατάκλισης επί της τραυματισμένης επιφάνειας ή μετά την έγερση από καθιστή θέση που βελτιώνεται μετά από μερικά βήματα χωρίς ωστόσο να υφεθούν εντελώς τα ενοχλήματα.

 

Διάγνωση τροχαντηρίτιδας

Η διάγνωση της πάθησης βασίζεται στην κλινική εξέταση του ασθενούς αλλά και στα απεικονιστικά ευρήματα. Οι ακτινογραφίες μπορεί να αναδείξουν βλάβες στην άρθρωση και στα οστά και τυχών ασβεστώσεις στην περιοχή της βλάβης. Η χρήση υπερήχου είναι σημαντική και μπορεί να συμπληρώσει την εξέταση και να επιβεβαιώσει την διάγνωση αποσαφηνίζοντας το ακριβές σημείο της φλεγμονής. Επίσης η χρήση υπερήχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εφαρμογή των τοπικών θεραπειών, αυξάνοντας την ακρίβεια της έγχυσης. Σπανιότερα μπορεί να ζητηθεί μαγνητική τομογραφία σε εμμένουσες περιπτώσεις ή σε τραυματισμούς.

 

Ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία για την τροχαντηρίτιδα;

Η τροχαντηρίτιδα αντιμετωπίζεται κατά βάση συντηρητικά, ενώ αρχικά συνιστάται ανάπαυση και τροποποίηση των δραστηριοτήτων όπου είναι εφικτό. Η χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών αποτελεί συμπτωματολογική θεραπεία στα αρχικά στάδια όπως και η εφαρμογή παγοθεραπείας τοπικά. Η προσαρμογή και η τροποποίηση των δραστηριοτήτων κατά την εργασία και την άθληση είναι σημαντική για την αποφυγή επιβάρυνσης και υποτροπών.

Η τοπική εφαρμογή PRP βοηθά στην ενίσχυση του επουλωτικού μηχανισμού και στην αποκατάσταση της βλάβης. Παράλληλα η έγχυση κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος στην περιοχή μπορεί να προσφέρει τααπαραίτητα συστατικά και να μειώσει την φλεγμονή.

Στην τροχαντηρίτιδα οξείας φάσης ή σε κάποιες παθολογικές καταστάσεις η τοπική έγχυση κορτιζόνης μπορεί να είναι αποτελεσματική για την ύφεση των συμπτωμάτων.

Η φυσικοθεραπεία είναι σημαντική για τη διόρθωση της κίνησης, την ενδυνάμωση, την επαναφορά της ελαστικότητας στους ιστούς αλλά και την σταθεροποίηση της άρθρωσης του ισχίου. Εξίσου σημαντικό είναι να συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα η ενδυνάμωση και η κινητοποίηση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπου η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει η χειρουργική αποκατάσταση είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία. Η επέμβαση μπορεί να διενεργηθεί αρθροσκοπικά ή με ελάχιστα επεμβατική τεχνική.

Ο Δρ. Νικόλαος Μπαρμπουνάκης είναι εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων του ισχίου. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα συμπτώματα της τροχαντηρίτιδας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για μία εξατομικευμένη θεραπεία αντιμετώπισης.