Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής

Τι είναι η Αρθροσκόπηση ποδοκνημικής;

Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία εφαρμόζεται τόσο για διαγνωστικούς όσο και θεραπευτικούς σκοπούς. Η διαδικασία πραγματοποιείται με χορήγηση περιοχικής, ραχιαίας ή ελαφριάς γενικής αναισθησίας.

Η ποδοκνημική άρθρωση βρίσκεται στο σημείο εκείνο του κάτω άκρου όπου ενώνεται η κνήμη με τον άκρο πόδα. Η συγκεκριμένη άρθρωση είναι πιο ευρέως γνωστή και ως αστράγαλος γι’ αυτό χρησιμοποιείται και η ονομασία αρθροσκόπηση αστραγάλου.

 

Για ποιες παθήσεις ενδείκνυται η Αρθροσκόπηση ποδοκνημικής;

Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής εφαρμόζεται σε περιπτώσεις παθήσεων όπου υπάρχει χρόνιος πόνος και δεν δύναται να αντιμετωπιστεί με συντηρητική αγωγή.

Πιο συγκεκριμένα η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής εφαρμόζεται:

  • Σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, ρευματοειδής αρθρίτιδας και η οστεοαρθρίτιδας : είναι παθήσεις αυτές προκαλούν επώδυνες φλεγμονές. Η αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται για να δώσει λύση είτε με καθαρισμό των φλεγμονωδών ιστών και των οστών είτε με την τεχνική της αρθροσκοπικής αρθρόδεσης.
  • Σε περιπτώσεις παθήσεων όπως θυλακίτιδα, υμενίτιδα ή ινώσεις: οι παθήσεις αυτές συνήθως προκαλούνται είτε έπειτα από τραυματισμό στην άρθρωση είτε εξαιτίας των φλεγμονών από αρθρίτιδες.
  • Σε περιπτώσεις ρήξης συνδέσμων και αστάθειας της άρθρωσης.
  • Σε περιπτώσεις αφαίρεσης ελεύθερων σωμάτων που μπορεί να είναι τμήματα χόνδρου ή άλλων μετατραυματικών ιστών.
  • Σε περιπτώσεις αποκατάστασης οστεοχόνδρινων βλαβών που προκλήθηκαν από τραυματισμούς ή χρόνιες παθήσεις.
  • Σε παθήσεις από κατάγματα και προσκρούσεις στην άρθρωση.

Αρθροσκόπηση-Ποδοκνημικής

Ποια διαδικασία ακολουθείται κατά την αρθροσκόπηση ποδοκνημικής;

Η μέθοδος της αρθροσκόπησης ξεκινάει με την ενδελεχή εξέταση του ασθενούς και την διάγνωση της πάθησης. Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η τεχνική θυμίζει αρκετά την λαπαροσκοπική επέμβαση. Πιο συγκεκριμένα τοποθετείται μια μικροκάμερα στο πρόσθιο μέρος της ποδοκνημικής, μέσω 2-3 οπών, μερικών μόλις χιλιοστών, στο δέρμα.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός με αυτόν τον τρόπο έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης της άρθρωσης και μπορεί να εντοπίσει με μεγάλη ακρίβεια τις πέριξ ενδοαρθρικές βλάβες. Όταν πλέον ανιχνευτούν πλήρως οι υφιστάμενες βλάβες ολοκληρώνεται και η διαδικασία διάγνωσης της πάθησης. Στη συνέχεια ο θεράπων χειρουργός αποφασίζει για το ποιες ενέργειες θα ακολουθήσουν για την αντιμετώπισή τους.

Μερικές από τις ενέργειες που μπορούν να εφαρμοσθούν μέσω της αρθροσκόπησης ποδοκνημικής είναι:

  • η αποκατάσταση των βλαβών του αρθρικού χόνδρου
  • η αφαίρεση του φλεγμονώδους αρθρικού ιστού και
  • η εμφύτευση χονδροκυττάρων και η έγχυση αυξητικών παραγόντων και βλάστοκυττάρων για την ενίσχυση της επούλωσης ορισμένων βλαβών.

 

Ποια η διαφορά της Αρθροσκόπησης Ποδοκνημικής με την κλασσική χειρουργική επέμβαση;

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο μεθόδους είναι πως η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής αποτελεί μία μη τραυματική τεχνική, σε αντίθεση με το κλασσικό χειρουργείο όπου οι τομές είναι μεγαλύτερες.

Αυτό συνεπάγεται με την σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, των πιθανών επιπλοκών και του συνολικού χρόνου αποκατάστασης. Βασικό πλεονέκτημα της αρθροσκόπησης ποδοκνημικής αποτελεί η περίοδος επιστροφής στην καθημερινότητα. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως 1-2 ώρες, ενώ ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει από την κλινική την ίδια ή την επόμενη μέρα, αναλόγως την βαρύτητα της πάθησης.

 

Τι πρέπει να προσέχω μετεγχειρητικά;

Μετά την διαδικασία της αρθροσκόπησης ποδοκνημικής, είναι σημαντικό ο ασθενής να φροντίζει την περιοχή της άρθρωσης. Τις πρώτες μέρες, είναι σημαντικό ο ασθενής να ακολουθήσει πιστά το συνιστώμενο πρόγραμμα αποκατάστασης για την ταχεία ανάρρωσή του.

Οι βασικές συμβουλές περιλαμβάνουν ανάπαυση, παραμονή του μέλους σε ανάρωπη θέση (το πόδι σε ψηλό σημείο) και παγοθεραπεία στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των ασκήσεων.

Η ολική επαναφορά της λειτουργικότητας του άκρου διαφέρει σε κάθε περίπτωση και εξατομικεύεται αναλόγως. Κατά μέσο όρο η επάνοδος στην αθλητική δραστηριότητα υπολογίζεται στις 4-6 εβδομάδες.

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νικόλαος Μπαρμπουνάκης είναι εξειδικευμένος στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής και αναλαμβάνει με υπευθυνότητα τη διάγνωση και θεραπεία ορθοπαιδικών περιστατικών.

Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του.