Αρθροπλαστική Ώμου

Τι είναι η αρθροπλαστική ώμου;

Ως αρθροπλαστική ώμου εννοούμε την διαδικασία αντικατάστασης ορισμένων σημείων της άρθρωσης του ώμου με τεχνητά εμφυτεύματα από μεταλλικό, κεραμικό ή πλαστικό υλικό.

Σκοπός της αρθροπλαστικής ώμου είναι η αποκατάσταση της κινητικότητας του ώμου που μπορεί να έχει πληγεί εξαιτίας των φθορών από διάφορες χρόνιες παθήσεις. Εκτός από τη λειτουργικότητα της περιοχής, η αρθροπλαστική ώμου καλείται να βελτιώσει και την ψυχολογία του ασθενούς μέσα από μια ομαλότερη καθημερινότητα, με λιγότερο πόνο και πλαστικότητα στην κίνηση.

 

Πότε ενδείκνυται η εφαρμογή της;

Η αρθροπλαστική ώμου εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση κάποιων παθήσεων στην περιοχή του ώμου όπως:

 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Οστεονέκρωση ή νέκρωση της κεφαλής του βραχιόνιου
 • Ανεπανόρθωτες φθορές της άρθρωσης του ώμου που προκλήθηκαν από ισχυρά κατάγματα
 • Μετατραυματικές αρθρίτιδες και οι αρθροπάθειες
 • Μεγάλες ρήξεις του στροφικού πετάλου

Η αρθροπλαστική ώμου είναι δυνατό να εφαρμοστεί και σε περιπτώσεις όπου ο ώμος έχει υποστεί φθορές εξαιτίας της παρόδου του χρόνου.

 

Είδη αρθροπλαστικής ώμου

 • Ολική αρθροπλαστική ώμου: σε αυτή την περίπτωση τα τοποθετούμενα εμφυτεύματα προσομοιώνουν την ωμογλύνη(επιφάνεια της ωμοπλάτης) και την κεφαλή του βραχιόνιου του ώμου. Αυτό το είδος εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου η λειτουργικότητα των μυών είναι ακέραιη
 • Μερική ή ημιολική αρθροπλαστική ώμου: εφαρμόζεται όταν το πρόβλημα εμφανίζεται μόνο στην κεφαλή του βραχιόνιου.
 • Ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου: εφαρμόζεται όταν οι τένοντες παρουσιάζουν πρόβλημα που θα καθιστούσε ανούσια την ολική μέθοδο. Σε αυτή την περίπτωση εφαρμόζεται με τον αντίστροφο τρόπο η κεφαλή και η υποδοχή της ωμογλύνης, για την καλύτερη δυνατή στήριξη και κινητικότητα

 

Αρθροπλαστική ώμου: Διαδικασία 

Για την διενέργεια της επέμβασης ο ασθενής υπόκειται σε ολική αναισθησία, ενώ η όλη διαδικασία έχει συνολική διάρκεια περίπου δύο ώρες.

 • Κατά τη διαδικασία της αρθροπλαστικής ώμου, αφαιρούνται τα συνήθη σημεία της άρθρωσης που έχουν υποστεί χρόνια βλάβη και δεν δύναται να αντιμετωπιστούν διαφορετικά.
 • Στην συνέχεια, τα στοιχεία του ώμου που έχουν αφαιρεθεί αντικαθίστανται με τεχνητά εμφυτεύματα, τα οποία προσομοιώνουν την άρθρωση. Τα εμφυτεύματα αυτά τοποθετούνται με εξαιρετική ακρίβεια χάρη στη χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας. Έτσι επιτυγχάνεται το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα και η γρηγορότερη επάνοδος στην καθημερινότητα.
 • Η επέμβαση ολοκληρώνεται με τον έλεγχο της κινητικότητας του ώμου από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό και την ομάδα του.

 

Προεγχειρητικό στάδιο

Εφόσον έχει διαπιστωθεί το μέγεθος της βλάβης με τον κατάλληλο απεικονιστικό έλεγχο και έχει τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα της επέμβασης ο ασθενής υποβάλλεται στον κατάλληλο προεγχειρητικό έλεγχο ανάλογα με τις συνοδείς παθήσεις.

Ο προεγχειρητικός έλεγχος πραγματοποιείται συνήθως 2-3 εβδομάδες νωρίτερα  της επέμβασης, ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν και άλλες παθήσεις.

 

Μετεγχειρητικό στάδιο

Η αποκατάσταση του ασθενούς μετά την αρθροπλαστική ώμου γίνεται με ταχείς ρυθμούς. Η κινητοποίηση γίνεται άμεσα μετεγχειρητικά με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή, ενώ παράλληλα λαμβάνει προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή για 2-3 ημέρες.

Στο διάστημα αυτό παρακολουθείται στην κλινική και επιστρέφει ακολουθώντας το πρόγραμμα αποκατάστασης. Η χρήση φάκελου ανάρτησης για την ακινητοποίηση του μέλους και ο περιορισμός δραστηριοτήτων για ένα χρονικό διάστημα είναι απαραίτητα για την αποφυγή επιπλοκών.

Η παρακολούθηση του προγράμματος αποκατάστασης γίνεται τακτικά από τον θεράποντα Ιατρό έως ότου ο ασθενής ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργικότητας του.

Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο ήδη από την δεύτερη και τρίτη μέρα.

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νικόλαος Μπαρμπουνάκης διαθέτει πολυετή εμπειρία στη διενέργεια επεμβάσεων Αρθροπλαστικής ώμου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση, αλλά και για να κλείσετε το δικό σας ραντεβού, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.