Τι είναι η αρθροπλαστική γόνατος;
Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μία επέμβαση που εφαρμόζεται χρόνια ως η τελική και ολοκληρωτική λύση στο πρόβλημα της οστεοαρθρίτιδας. Η αντικατάσταση των αρθρικών τμημάτων που έχουν υποστεί μη αναστρέψιμες βλάβες, προσφέρει εκτός από την ανακούφιση των συμπτωμάτων την επαναφορά του επιπέδου στην καθημερινότητα.
Με την ολική αρθροπλαστική αντικαθίστανται οι φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες με ειδικά σχεδιασμένα εμφυτεύματα που επιτρέπουν την φυσιολογική κίνηση και λειτουργία της άρθρωσης. Ανάμεσα στις μεταλλικές επιφάνειες της άρθρωσης παρεμβάλλεται ένα ένθετο πολυαιθυλενίου για την διατήρηση του εύρους κίνησης και την μείωση της τριβής και των μεταλλικών υπολειμάτων (debris) στην άρθρωση. Η καθήλωση των εμφυτευμάτων γίνεται είτε με την χρήση ειδικού συνθετικού τσιμέντου είτε με την διαδικασία οστεοενσωμάτωσης του προθετικού υλικού.
Πριν την επέμβαση – Προετοιμασία
Ο ιατρός σας ίσως χρειαστεί να σας ζητήσει τη διακοπή ορισμένων φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής πριν την επέμβαση και θα σας ενημερώσει μαζί με τον/την αναισθησιολόγο για το διατροφικό σας πρόγραμμα πριν και μετά την επέμβαση.
Στα πλαίσια της προετοιμασίας για την επέμβαση, θα προγραμματιστεί προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει βασικές εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, καρδιολογική εκτίμηση και αναισθησιολογική εκτίμηση. Στις περιπτώσεις που ο ασθενής πάσχει από διάφορες παθήσεις, είναι προτιμότερο να προσέρχεται στο γιατρό δύο με τρεις εβδομάδες νωρίτερα, ώστε να συμπληρώνεται ο απαραίτητος έλεγχος πέραν του προκαθορισμένου ανάλογα με την πάθηση.
Η προληπτική κατάθεση μίας με δύο μονάδων αίματος περιλαμβάνεται στην προεγχειρητική προετοιμασία, καθώς παρά την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που ακολουθείται, είναι πιθανή μία μικρή απώλεια αίματος κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και στις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες.
Πώς πραγματοποιείται η αρθροπλαστική γόνατος;
Η επέμβαση διενεργείται στις περισσότερες περιπτώσεις υπό ραχιαία αναισθησία σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή για καταστολή (μέθη), ενώ σπανιότερα μπορεί να διενεργηθεί υπό γενική αναισθησία ανάλογα με τις συνοδές παθήσεις και την αξιολόγηση από τον/την αναισθησιολόγο και τον χειρουργό. Κατά την επέμβαση, ορθοπαιδικός χειρουργός θα αφαιρέσει τις κατεστραμμένες επιφάνειες συνήθως με την υποβοήθηση ηλεκτρονικού συστήματος πλοήγησης που καθιστά την επέμβαση ευκολότερη, καθώς αυξάνει την ακρίβεια των οστεοτομεών και καθιστά ακριβέστερη την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, ενώ μειώνεται σημαντικά και η αιμορραγία. Μετά από λεπτομερή έλεγχο κίνησης της άρθρωσης, ολοκληρώνεται η επέμβαση.
Μετά την επέμβαση
Η κινητοποίηση του ασθενούς ξεκινά άμεσα μετεγχειρητικά επί κλίνης μετά το πέρας της επίδρασης των αναισθησιολογικών φαρμάκων με ασκήσεις ενδυνάμωσης. Ακολουθεί η έγερση του ασθενούς και η έναρξη βάδισης με την χρήση περιπατητήρα τύπου «Π» και ακολουθείται πρόγραμμα αποκατάστασης ανάλογα με την περίσταση. Κατά το πρώτο διάστημα μετά το χειρουργείο συστήνεται η παρουσία κάποιου ατόμου για την παροχή βοήθειας, καθώς η επάνοδος στην καθημερινότητα γίνεται προοδευτικά.
Μετεγχειρητικό στάδιο
Ο μέσος χρόνος παραμονής του ασθενούς στην κλινική είναι δύο με τρεις ημέρες. Ο ιατρός θα σας δείξει κάποιες ασκήσεις ενδυνάμωσης που θα πρέπει να κάνετε και στο σπίτι, ενώ θα πρέπει να ακολουθηθεί και εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού αναφορικά με την άσκηση, τη διατροφή και τη φροντίδα των τραυμάτων, ώστε να πετύχετε ένα άριστο αποτέλεσμα.
Τέσσερις εβδομάδες μετά την επέμβαση θα μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά τις καθημερινές σας δραστηριότητες όπως είναι τα ψώνια και σε περίπου έξι εβδομάδες μετά την επέμβαση θα είστε σε θέση να οδηγήσετε.
Μόλις ολοκληρωθεί το στάδιο της ανάρρωσης, θα μπορείτε και πάλι να συμμετέχετε σε αθλητικές δραστηριότητες όπως το κολύμπι και το περπάτημα. Ωστόσο, καλό θα ήταν να αποφύγετε δραστηριότητες όπως το τζόκινγκ, το σκι, το τένις ή αθλήματα που περιλαμβάνουν άλματα, καθώς υπάρχει πιθανότητα πρόωρης φθοράς των υλικών.
Η κίνηση που επιτυγχάνεται στην άρθρωση μετά την ολοκλήρωση της αποθεραπείας, η οποία διαρκεί αναλόγως ένα με δύο μήνες, μπορεί να φτάσει σε επίπεδα κίνησης προ της αρθροπάθειας.
Η ανακούφιση από τον πόνο, η βελτίωση στην κίνηση και μία καλύτερη ποιότητα ζωής είναι γεγονός.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νικόλαος Μπαρμπουνάκης διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διενέργεια επεμβάσεων Αρθροπλαστικής Γόνατος. Σε περίπτωση που έχετε απορίες, αλλά και για να κλείσετε το δικό σας ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί του και βρείτε εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.