Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;
Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί έναν από τους συχνότερους ενδαρθρικούς τραυματισμούς της άρθρωσης του γόνατος ενώ παράλληλα ανήκει και στους πιο συνήθεις τύπους αθλητικών κακώσεων. Οι μηνίσκοι (έσω και έξω μηνίσκος) είναι ινοχόνδρινες δομές σε σχήμα ημισέληνου που προστατεύουν την άρθρωση του γόνατος απορροφώντας τους έντονους κραδασμούς.
Πολλές φορές μετά από κάποιο τραυματισμό κατά την άθληση, είτε μετά από απότομη περιστροφή της άρθρωσης, ο μηνίσκος είναι πιθανό να τραυματιστεί, προκαλώντας μία κάκωση εσωτερικά στην δομή του. Στην περίπτωση των αθλητών, η ρήξη μηνίσκου συχνά συνοδεύεται και από άλλες κακώσεις όπως τη ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.
Σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά όταν υπάρχουν κι άλλες συνοδείς παθήσεις στην άρθρωση, οι πιθανότητες ρήξης του μηνίσκου είναι αυξημένες. Αυτό συμβαίνει καθώς ο μηνίσκος φθείρεται με το πέρασμα των χρόνων και γίνεται πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς.
Ποια είναι τα συμπτώματα ρήξης μηνίσκου;
Κατά τον τραυματισμό του γόνατος, οι ασθενείς συνήθως αισθάνονται ένα μικρό τσίμπημα ή κάψιμο στο σημείο, ενώ πολύ πιθανό να μην τους ενοχλήσει στη βάδιση τις πρώτες ώρες. Μετά από κάποιες ώρες είναι πιθανό η ρήξη μηνίσκου να προκαλέσει:
- Οίδημα στην περιοχή της άρθρωσης
- Πόνο είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά της άρθρωσης
- Δυσκολία στην κάμψη αλλά και την έκταση του γόνατος
- Αστάθεια της άρθρωσης κατά τη βάδιση
Το αίσθημα του πόνου ανάλογα με την ηλικία και τον βαθμό της κάκωσης μπορεί να διαφέρει. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος είναι έντονος και δυσχεραίνει αρκετά την καθημερινότητα του ασθενούς προκαλώντας έντονες ενοχλήσεις.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει μπλοκ γόνατος που καθιστά σχεδόν αδύνατη την φόρτιση του μέλους και την κίνηση της άρθρωσης και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Πως γίνεται η διάγνωση ρήξης μηνίσκου;
Αρχικά κατά την επίσκεψη στον ειδικό Ορθοπαιδικό θα γίνει λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και θα ακολουθήσει η κλινική εξέταση που θα δώσει σε μεγάλο βαθμό την διάγνωση. Στη συνέχεια, για την επιβεβαίωση της διάγνωσης θα πραγματοποιηθούν απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία.
Ποια είναι η θεραπεία αντιμετώπισης της ρήξης μηνίσκου;
Για την αντιμετώπιση της κάκωσης μηνίσκου μπορεί να εφαρμοστεί είτε συντηρητική θεραπεία είτε χειρουργική αποκατάσταση της βλάβης. Η επιλογή της μεθόδου αντιμετώπισης γίνεται από τον θεράπων Ιατρό, λαμβάνοντας υπόψιν:
- την έκταση της βλάβης,
- το είδος της ρήξης,
- την ηλικία του ασθενούς
- την ενασχόλησή του με διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.
- συνύπαρξη άλλων βλαβών
Συντηρητική θεραπεία:
Η συντηρητική θεραπεία ενδείκνυται συνήθως σε περιπτώσεις όπου η ρήξη είναι μικρή και οι απαιτήσεις των ασθενών το επιτρέπουν. Αν τα συμπτώματα και ο πόνος υφεθούν προοδευτικά είναι πιθανό να αποφευχθεί η χειρουργική αντιμετώπιση της κάκωσης.
Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:
- χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- τοπική εφαρμογή βιολογικών θεραπειών, όπως PRP, βλαστοκύτταρα και PRF
- παγοθεραπεία
- αποφόρτιση του μέλους και αποχή από τις αθλητικές δραστηριότητες
- πρόγραμμα φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης
Χειρουργική αντιμετώπιση:
Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ακολουθείται χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης για τη ρήξη μηνίσκου. Η αποκατάσταση της βλάβης πραγματοποιείται με αρθροσκόπηση γόνατος.
Η αρθροσκόπηση γόνατος πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο ενώ η ρήξη μηνίσκου αποτελεί την πιο συχνή αιτία αρθροσκόπησης. Ανάλογα με την έκταση της βλάβης, με την αρθροσκόπηση πραγματοποιείται είτε συρραφή της ρήξης μηνίσκου είτε με μερική μηνισκεκτομή. Η τελευταία είναι και η συνηθέστερη και πραγματοποιείται με σκοπό τη διατήρηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του μηνισκικού ιστού.
Στα οφέλη της αρθροσκόπησης περιλαμβάνεται η σχετικά απλότητα της διαδικασίας η οποία πραγματοποιείται σχεδόν ατραυματικά, μέσω πολύ μικρών οπών γύρω από την περιοχή της άρθρωσης. Επιπλέον η διάρκεια νοσηλείας είναι πολύ μικρή, μόλις μίας ημέρας, ενώ χρόνος επιστροφής στην καθημερινότητα εξαρτάται άμεσα από το είδος της αρθροσκόπησης.
Αποκατάσταση ρήξης μηνίσκου
Στην πλειοψηφία των ασθενών, η βάδιση μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, ταυτόχρονα με την εφαρμογή του ειδικού προγράμματος φυσικοθεραπείας υπό την καθοδήγηση φυσικοθεραπευτή.
Φυσικά, ο συνολικός χρόνος της αποκατάστασης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το ποιος μηνίσκος είχε τη βλάβη (έσω ή έξω), οι συνοδές βλάβες, την ηλικία του ασθενούς και από το επίπεδο της αθλητικής του δραστηριότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ρήξη μηνίσκου, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Νικόλαο Μπαρμπουνάκη.
Χάρη στην πολυετή εμπειρία του στην αντιμετώπιση ορθοπαιδικών περιστατικών, ο Δρ. Ν. Μπαρμπουνάκης μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένη λύση στην πάθηση του κάθε ασθενούς.