Αρθροσκόπηση Ώμου

Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που τελείται υπό γενική ή περιοχική αναισθησία. Μέσω 2-3 οπών μισού εκατοστού περίπου μπορούν να διαγνωσθούν και να αντιμετωπισθούν με την χρήση ειδικών εργαλείων διάφορες παθήσεις της άρθρωσης.

 

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζει;

Οι συνηθέστερες παθήσεις που αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά είναι:

  • η ρήξη του τενοντίου πετάλου,
  • η υπακρωμιακή πρόσκρουση,
  • η αστάθεια του ώμου,
  • η ασβεστοποιός τεοντοπάθεια,
  • ο παγωμένος ώμος,
  • οι βλάβες τύπου SLAP,
  • η αφαίρεση ξένων σωμάτων κ.ά.

 

Για ποιο λόγο να επιλέξω την αρθροσκόπηση ώμου;

Η αρθροσκόπηση του ώμου επιλέγεται συνήθως ως θεραπευτική προσέγγιση στις περιπτώσεις όπου η συντηρητική θεραπεία δεν μπορεί να εφαρμοσθεί ή έχει αποτύχει ή σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής την επιλέγει για καλύτερη και ταχύτερη αποκατάσταση.

Η αρθροσκόπηση του ώμου εφαρμόζεται όλο και πιο συχνά σαν θεραπεία, καθώς προσφέρει λύση στην αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, μηδενική απώλεια αίματος, νοσηλεία μίας ημέρας, ελάχιστες επιπλοκές και γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα.

 

Προετοιμασία για την επέμβαση

Περίπου 2 εβδομάδες πριν την ημέρα της επέμβασης, ο χειρουργός σας θα σας ζητήσει να διακόψετε προσωρινά τη λήψη φαρμάκων όπως είναι η ασπιρίνη, τα αντιφλεγμονώδη και κάποια φυτικά συμπληρώματα. Σε περίπτωση που πάσχετε από κάποια καρδιολογική ή άλλη πάθηση, θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας για να σας συμβουλεύσει κατάλληλα. Τέλος, σε περίπτωση ασθένειας ή κρυολογήματος πριν την επέμβαση, ενημερώστε τον χειρουργό σας.

 

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Ο χειρουργός εισάγει το αρθροσκόπιο στον ώμο σας μέσω μιας μικρής τομής. Το αρθροσκόπιο προσφέρει λεπτομερή εικόνα της άρθρωσης και αφού επιθεωρηθούν όλες οι ανατομικές δομές της άρθρωσης, θα αποκατασταθούν οι βλάβες μέσω των ειδικών εργαλείων που θα εισάγει, συνήθως μέσω 2-3 οπών μισού εκατοστού, με σκοπό την επαναφορά της λειτουργικότητας της άρθρωσης.

 

Χαρακτηριστικά της αρθροσκόπησης ώμου

Η αρθροσκόπηση απαιτεί στις περισσότερες περιπτώσεις νοσηλεία μίας ημέρας και είναι σύντομης διάρκειας.

Ο προγραμματισμός και ο προεγχειρητικός έλεγχος γίνονται σε συνεννόηση με τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο, ενώ μετεγχειρητικά ο ασθενής ξεκινά την κινητοποίηση από την επόμενη μέρα με την βοήθεια του φυσικοθεραπευτή, καθώς η τεχνική σε συνδυασμό με την περιοχική αναισθησία επιτρέπει άμεσα την κίνηση χωρίς πόνο. Ο ιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει φάρμακα για να μειώσετε τον πόνο και να ακολουθήσετε το πρόγραμμα αποκατάστασης.

Ο χρόνος αποκατάστασης διαφέρει κατά περίπτωση και γίνεται εξατομικευμένα σε συνεννόηση με τον χειρουργό και τον φυσικοθεραπευτή.

Οι συνήθεις επιπλοκές είναι ελάχιστες, και αφορούν κυρίως επιπλοκές που συμβαίνουν σε όλες τις επεμβάσεις.

 

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα στον ώμο σας; Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Νικόλαο Μπαρμπουνάκη προκειμένου να κλείσετε το δικό σας ραντεβού διάγνωσης και θεραπείας, εξατομικευμένο στις ανάγκες σας.