Τι είναι η Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού;
Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (Π.Χ.Σ) αποτελεί μία από τις πιο συνήθεις συνδεσμικές κακώσεις , ειδικά στο χώρο όσων ασχολούνται ενεργά με τον αθλητισμό και είναι πιο επιρρεπείς στους τραυματισμούς και την εμφάνιση αθλητικών κακώσεων.
Ο πρόσθιος χιαστός βρίσκεται στο εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατος και είναι ένας βασικός σύνδεσμος καθώς προσφέρει σταθερότητα στην πρόσθια μετατόπιση και στις στροφές της άρθρωσης.
Ο τραυματισμός πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συμβαίνει όταν η δύναμη που ασκείται στο γόνατο κατά την εκτέλεση μίας άσκησης ή απότομης αλλαγής πορείας, είτε άμεσης πλήξης ξεπερνά το όριο αντοχής του συνδέσμου προκαλώντας βλάβη των ινών του με μερική ή πλήρη ρήξη.
Στην διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται διαφορά του ποσοστού των ρήξεων του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου μεταξύ των αντρών και γυναικών με τις γυναίκες να έχουν αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό ρήξεων.
Πως γίνεται η διάγνωση της ρήξης πρόσθιου χιαστού;
Η διάγνωση της ρήξης πρόσθιου χιαστού γίνεται από τον Ορθοπαιδικό αρχικά μέσω κλινικής εξέτασης και διενέργειας ειδικών δοκιμασιών όπως:
- Lachman,
- Πρόσθιο συρτάρι,
- Pivot shift
Οι παραπάνω δοκιμασίες διενεργούνται εφόσον η κατάσταση του ασθενούς το επιτρέπει καθώς πολύ συχνά υπάρχει έντονος πόνος, οίδημα και δυσχέρεια κατά την κίνηση και την στήριξη του μέλους. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με μαγνητική τομογραφία η οποία δίνει στοιχεία και για άλλες συνοδές βλάβες.
Αντιμετώπιση ρήξης πρόσθιου χιαστού
Η αντιμετώπιση της ρήξης πρόσθιου χιαστού μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική και εξατομικεύεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του ασθενούς και την βαρύτητα της βλάβης.
Στις περιπτώσεις όπου η δραστηριότητα και οι απαιτήσεις είναι αυξημένες προτιμάται η αρθροσκοπική αποκατάσταση καθώς προσφέρει σε μεγάλο βαθμό την βεβαιότητα της επανόδου στην προ του τραυματισμού καθημερινότητα.
Στις περιπτώσεις όπου επιλέγεται η συντηρητική αντιμετώπιση, ακολουθείται πρόγραμμα αποκατάστασης με σκοπό την ενδυνάμωση και επαναφορά της ιδιοδεκτικότητας στην άρθρωση. Όταν περάσει ένα εύλογο διάστημα και τα ενοχλήματα παραμένουν (αστάθεια, δυσκολία στην άθληση) τότε συνιστάται αρθροσκοπική αποκατάσταση.
Χειρουργική αντιμετώπιση
Η αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, στην πλειονότητα των περιπτώσεων γίνεται με την λήψη μοσχεύματος από τον ίδιο τον ασθενή. Συνήθως λαμβάνεται μόσχευμα από τους ισχιοκνημιαίους ή τον επιγονατιδικό τένοντα και σπανιότερα από τον τετρακεφαλικό.
Σε ακόμα πιο σπάνιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται αλλομόσχευμα. Η επιλογή του μοσχεύματος εξατομικεύεται ανάλογα με τον ασθενή και το άθλημα ή την δραστηριότητά του, την ηλικία και την σωματοδομή του.
Οι σύγχρονες τεχνικές συνδεσμοπλαστικής και σταθεροποίησης ενισχύονται στις περισσότερες περιπτώσεις με βιολογικές θεραπείες όπως βλαστοκύτταρα και PRP. Οι εν λόγω θεραπείες συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή ενσωμάτωση του μοσχεύματος και την ταχύτερη επούλωση του σημείου λήψης, επιταχύνοντας την αποκατάσταση.
Χειρουργική αποκατάσταση από τη ρήξη πρόσθιου χιαστού
Μετά την αρθροσκόπηση, ο χρόνος νοσηλείας του ασθενούς συνήθως είναι μία ημέρα, εξαρτάται όμως πάντα από την εκάστοτε έκταση της βλάβης. Την επόμενη μέρα της εγχείρησης ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική με πατερίτσες, ενώ στο πόδι του τοποθετείται ένας μηροκνημικός νάρθηκας τεσσάρων σημείων.
Το πρόγραμμα αποκατάστασης που ακολουθεί ο ασθενής γίνεται από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή ώστε να επιτευχθεί πλήρη ανάκτηση του εύρους κίνησης, της μυϊκής ισχύος και της ιδιοδεκτικότητας της άρθρωσης.
Με το πέρασμα 2-3 μηνών ο ασθενής μπορεί να επιστέψει σταδιακά σε ήπιες αθλητικές δραστηριότητες όπως jogging ενώ η πλήρης αποκατάσταση του μέλους επανέρχεται περίπου στους 6-9 μήνες.
Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Νικόλαος Μπαρμπουνάκης διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση ρήξης πρόσθιου χιαστού και άλλων σοβαρών κακώσεων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση της ρήξης Π.Χ.Σ. μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του ώστε να σας δοθεί μία εξατομικευμένη λύση.