Χονδροπάθεια

Τι είναι η χονδροπάθεια;

Χονδροπάθεια (ή χονδρομαλάκυνση) ορίζεται η βλάβη του χόνδρινου ιστού με σχισμές, ρήξη ή ακόμη και απώλεια τμήματός του που μπορεί να φτάνει στο υποχόνδριο οστό. Οι βλάβες αυτές τον καθιστούν λιγότερο ικανό στην απορρόφηση των φορτίων της άρθρωσης.

Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένας ελαστικός λείος ιστός που καλύπτει τα οστά στην άρθρωση επιτρέποντας την ομαλή κίνησή της. Ο αρθρικός χόνδρος έχει την ιδιότητα να απορροφά τα φορτία και να επιτρέπει την κίνηση μεταξύ των αρθρικών τμημάτων. Ωστόσο η μειωμένη αιμάτωσή του περιορίζει την αναγεννητική ικανότητα και τον καθιστά ευάλωτο στην φθορά και τους τραυματισμούς.

Ο όρος αυτός είναι περισσότερο γνωστός για την βλάβη στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση (χονδροπάθεια επιγονατίδας) η οποία είναι πάρα πολύ συχνή, παρόλα αυτά μπορεί να αφορά σε όλες τις αρθρώσεις. Η εμφάνισή της παρατηρείται κατά κύριο λόγο σε νέους ανθρώπους χωρίς να αποκλείεται η εμφάνιση και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Που οφείλεται η εμφάνισή της;

Οι αιτίες εμφάνισης χονδροπάθειας επιγονατίδας σχετίζονται τόσο με εξωγενείς παράγοντες όσο και με τη γενετική προδιάθεση του ασθενούς.

Εξωγενείς παράγοντες

Στους εξωγενείς παράγοντες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν η καταπόνηση του μέλους κατά την εκτέλεση κάποιας άσκησης είτε ο τραυματισμός της επιγονατίδας μετά από πτώση ή πρόσκρουση.

Επιπλέον παράγοντες που επηρεάζουν μπορεί να είναι:

  • η αύξηση του σωματικού βάρους,
  • οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις στην καθημερινότητα ή στον χώρο εργασίας
  • το ανέβασμα-κατέβασμα στη σκάλα και άλλα.

Η πάθηση προσβάλει συχνότερα ανθρώπους που το επάγγελμα τους σχετίζεται με την καταπόνηση των αρθρώσεων. Ακόμα η χονδροπάθεια μπορεί να αφορά και σε αθλητική κάκωση όταν αφορά κυρίως σε αθλητές αλμάτων του στίβου.

 Γενετική προδιάθεση – κληρονομικότητα

Όσον αφορά τη γενετική προδιάθεση, η χονδροπάθεια επιγονατίδας σχετίζεται με ανατομικές δυσμορφίες στην περιοχή του γόνατος όπως η μυϊκή δυσλειτουργία αλλά και με την κληρονομικότητα.

Χονδροπάθεια

Χονδροπάθεια: Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα;

Οι ασθενείς με χονδροπάθεια επιγονατίδας αναφέρουν συχνά πόνο, κάψιμο ή και οίδημα στο σημείο. Αυτός ο πόνος συνήθως εντείνεται έπειτα από δραστηριότητες όπως τρέξιμο, άλματα, βάδιση ή ακόμα και την ανάβαση σκαλοπατιών ενώ μπορεί να ενταθεί και έπειτα από πολύωρη καθιστική θέση. Ο ασθενής συνήθως αισθάνεται δυσκολία στην κίνηση της άρθρωσης ενώ είναι πιθανό και να παρατηρήσει και συχνό κριγμό στην άρθρωση (κρακ).

 

Πως γίνεται η διάγνωσή χονδροπάθειας;

Η διάγνωση της χονδροπάθειας πραγματοποιείται αποκλειστικά από τον θεράπων Ορθοπαιδικό έπειτα από κλινική εξέταση του ασθενούς. Κατά την επίσκεψή του στο ιατρείο, ο ασθενής θα υποβληθεί σε κλινική εξέταση όπου ο Ιατρός θα εξετάσει την ύπαρξη χονδροπάθειας, αφού λάβει το ιατρικό ιστορικό του.

Στη συνέχεια με την πραγματοποίηση ακτινογραφίας θα εξακριβωθεί η διάγνωση του γιατρού και θα καθοριστεί το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο. Ο απεικονιστικός έλεγχος μπορεί να συμπληρωθεί με αξονική τομογραφία ή μαγνητική ανάλογα με τα ευρήματα.

 

Χονδροπάθεια: Πως αντιμετωπίζεται;

Υπάρχουν διάφορα στάδια ταξινόμησης της χονδροπάθειας τα οποία βοηθούν στην επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας. Στο πρώτο στάδιο ο χόνδρος είναι μαλακός, οιδηματώδης αλλά ακόμη ακέραιος ενώ στο τελικό υπάρχει μεγάλο χόνδρινο έλλειμμα και βλάβη στο υποχόνδριο οστό.

Η αντιμετώπιση της χονδροπάθειας ανάλογα με την βαρύτητα μπορεί να περιλαμβάνει παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, με περιορισμό της κίνησης και της φόρτισης της άρθρωσης. Ακόμα η συντηρητική θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με φυσικοθεραπεία και κατά περίπτωση έγχυση αυξητικών παραγόντων , PRP και βλαστοκυττάρων με σκοπό την ενίσχυση του μηχανισμού επούλωσης.

 

Χειρουργική αντιμετώπιση χονδροπάθειας

Η χειρουργική αντιμετώπιση  που είναι κατά βάση αρθροσκοπική προκρίνεται είτε σε μεγάλα χόνδρινα ελλείμματα είτε όπου η συντηρητική αντιμετώπιση δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Με την αρθροσκόπηση αξιολογείται άμεσα διεγχειρητικά η βαρύτητα της βλάβης και όπου απαιτείται διενεργείται μεταμόσχευση αυτόλογων χονδροκυττάρων ή απευθείας εφαρμογή υπό καθοδήγηση των βλαστοκυττάρων και των αυξητικών παραγόντων στην τραυματισμένη επιφάνεια.

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Νικόλαος Μπαρμπουνάκης είναι εξειδικευμένος στην αποκατάσταση ασθενών με χονδροπάθεια. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για μία εξατομικευμένη λύση στο πρόβλημά σας.