Κοτυλομηριαία Πρόσκρουση Ισχίου: Ορισμός
Η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από την κοτύλη και την κεφαλή του μηριαίου. Το σύνδρομο κοτυλομηριαίας πρόσκρουσης (FAI- FemoroAcetabular Impingement) αφορά στη διατάραξη της ανατομίας της μηριαίας κεφαλής. Οι πιθανές βλάβες που οδηγούν στην κοτυλομηριαία πρόσκρουση είναι δύο.
Είτε όταν η μηριαία κεφαλή είναι μεγαλύτερη και χάνει το σφαιρικό της σχήμα είτε όταν η κοτύλη έχει αυξημένο μέγεθος και καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της κεφαλής. Και στις δύο περιπτώσεις κατά την κίνηση της άρθρωσης προκαλείται πρόσκρουση των δύο αυτών ανατομικών στοιχείων.
Αν η κεφαλή παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βλάβη ονομάζεται τύπου CAM, ενώ αν είναι η κοτύλη ονομάζεται τύπου PINCER. Δεν αποκλείεται η συνύπαρξη και των δύο περιπτώσεων.
Κοτυλομηριαία Πρόσκρουση: Αίτια και Συμπτώματα
Η κοτυλομηριαία πρόσκρουση εκδηλώνεται αρχικά με ενόχληση στην περιοχή του ισχίου, ενώ μπορεί ο πόνος που αισθάνεται ο ασθενής επιδεινώνεται προοδευτικά. Ο πόνος αυτός προκαλεί χωλότητα κατά την άσκηση ή και βάδιση ενώ μπορεί να υπάρξει και δυσκαμψία στην άρθρωση.
Το σύνδρομο κοτυλομηριαίας πρόσκρουσης αναγνωρίζεται κυρίως στους αθλητές καθώς η καθημερινή άσκηση και καταπόνηση οδηγούν στην ταχύτερη εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Τα αίτια εμφάνισης κοτυλομηριαίας πρόσκρουσης μπορεί να αφορούν σε:
- δυσπλασία του ισχίου,
- μεγάλη κοτύλη ( Coxa magna),
- επιπλοκή κατάγματος,
- επιφυσιολίσθηση,
- νόσο Leg Perthes Calve.
Η εμφάνιση κοτυλομηριαίας πρόσκρουσης σε ορισμένες περιπτώσεις σχετίζεται με την προδιάθεση εμφάνισης αρθρίτιδας ισχίου.
Πως πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση κοτυλομηριαίας πρόσκρουσης πραγματοποιείται αρχικά με την κλινική εξέταση του ασθενούς. Κατά την επίσκεψή του ασθενούς, ο Ορθοπαιδικός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του. Είναι σύνηθες, οι αθλητές να αναφέρουν ενόχληση στην περιοχή παρά την αποχή και την ξεκούραση τους.
Η αρχική διάγνωση επιβεβαιώνεται με τον απεικονιστικό έλεγχο που περιλαμβάνει κατά περίπτωση:
- ακτινογραφίες,
- αξονική και
- μαγνητική τομογραφία.
Αντιμετώπιση Συνδρόμου Κοτυλομηριαίας Πρόσκρουσης
Η αντιμετώπιση της κοτυλομηριαίας πρόσκρουσης, στα πρώτα στάδια, είναι συντηρητική και συνήθως περιλαμβάνει ανάπαυση, παυσίπονα, φυσικοθεραπεία και αν είναι δυνατό ελάττωση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ενδαρθρική έγχυση PRP μπορεί να βοηθήσει στην ύφεση των συμπτωμάτων. Σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν με την συντηρητική θεραπεία ιδίως όταν η διάγνωση γίνεται σε αρχικό στάδιο.
Όμως λόγω της ανατομικής παραλλαγής στην περιοχή η πιθανότητα επανεμφάνισης και επιδείνωσης είναι υπαρκτή. Σε αυτές τις περιπτώσεις ή σε αυτές όπου η βλάβη είναι σε προχωρημένο στάδιο συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση η οποία είναι κατά βάση αρθροσκοπική.
Αρθροσκοπική αντιμετώπιση Κοτυλομηριαίας πρόσκρουσης
Με την αρθροσκόπηση του ισχίου ομαλοποιείται το αυξημένο οστικό τμήμα που προσκρούει. Παράλληλα αντιμετωπίζονται και άλλες συνοδές βλάβες που μπορεί να προκλήθηκαν από την κακή λειτουργία της άρθρωσης, όπως βλάβες του χόνδρου και του επιχειλίου.
Η αρθροσκόπηση του ισχίου σε πολλές περιπτώσεις συμπληρώνεται με σύγχρονες βιολογικές θεραπείες όπως PRF, βλαστοκύτταρα και PRP που βοηθούν στην ενίσχυση και στην αποκατάσταση των ιστών.
Σε ιδιαίτερα προχωρημένες περιπτώσεις που οι βλάβες είναι ανεπανόρθωτες υπάρχει ένδειξη πρόκρισης της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.
Ποιος είναι ο εκτιμώμενος χρόνος αποκατάστασης;
Ο χρόνος αποκατάστασης από τη κοτυλομηριαία πρόσκρουση διαφέρει ανάλογα με την βαρύτητα της βλάβης και την παρουσία άλλων παθήσεων. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα μετεγχειρητικά και βαδίζει αρχικά με μερική φόρτιση του μέλους με την χρήση ιατρικών βοηθημάτων στήριξης (πατερίτσες). Φυσικά παράλληλα θα πρέπει να ακολουθηθεί το κατάλληλο πρόγραμμα φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης.
Ο Δρ. Νικόλαος Μπαρμπουνάκης είναι εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων του ισχύος όπως η κοτυλομηριαία πρόσκρουση. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για περισσότερες πληροφορίες!