Τενοντίτιδα ώμου

Tι ορίζουμε ως τενοντίτιδα ώμου;

Τενοντίτιδα ώμου ονομάζεται η πάθηση κατά την οποία οι τένοντες του ώμου πάσχουν από φλεγμονή και προκαλούν πόνο στην περιοχή.Η τενοντίτιδα του ώμου αφορά συνήθως τον υπερακάνθιο και συχνά αναφέρεται ως τενοντίτιδα του υπερακανθίου.Η ονομασία αυτή προδίδει ότι ο τένοντας που υφίσταται τη φλεγμονή είναι ο υπερακάνθιος τένοντας που βρίσκεται στην κορυφή του ώμου. Εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές και σε άτομα που εκτελούν χειρονακτικές εργασίες χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή της και σε άλλες ηλικιακές ομάδες λόγω χρόνιας καταπόνησης.

 

Πώς μπορεί να προκληθεί η τενοντίτιδα ώμου;

Η τενοντίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία που προκαλεί πόνο στην περιοχή του ώμου. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να προκληθεί αρκετά εύκολα μέσα από καθημερινές δραστηριότητες.

Οι συχνότερες αιτίες είναι η συχνή και συνεχόμενη καταπόνηση του ώμου, είτε από αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες και οι ανατομικές παραλλαγές.Επίσης η τενοντίτιδα του ώμου μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας κάκωσης ή μιας πτώσης.

 

Τενοντίτιδα ώμου: Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;

Η τενοντίτιδα ώμου εμφανίζεται συνήθως με τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Έντονος και οξύς πόνος στην περιοχή του ώμου
  • Πόνος που αντανακλά στον αγκώνα
  • Νυκτερινός πόνος που μπορεί να ξυπνάει τον ασθενή
  • Δυσκολία στην κίνηση και στην ανύψωση του μέλους
  • Δυσκαμψία άνω άκρου

 

Διάγνωση τενοντίτιδας ώμου

Η διάγνωση της τενοντίτιδας ώμου μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό. Αρχικά, θα λάβει το λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς και θα προχωρήσει στην κλινική εξέτασή του για να αξιολογήσει τη λειτουργικότητα του ώμου. Στη συνέχεια, ο ιατρός μπορεί να παραπέμψει τον ασθενή να κάνει κάποιες επιπλέον απεικονιστικές εξετάσεις για την περαιτέρω διερεύνηση του προβλήματος.

 

Τενοντίτιδα ώμου & Θεραπεία

Αν και πρόκειται για μια συχνή πάθηση, η θεραπεία της τενοντίτιδας ώμου δεν πρέπει να αμελείτται, καθώς μπορεί να προκληθεί μεγαλύτερη βλάβη του τένοντα ή ακόμη και η ρήξη του. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος, μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο συντηρητικά, όσο και χειρουργικά.

Η συντηρητική θεραπεία ενδείκνυται για τα αρχικά στάδια της τενοντίτιδας ώμου. Η θεραπεία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ανάπαυση του ώμου
  • Αποφυγή άρσης βάρους και δραστηριοτήτων
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη
  • Έγχυση κορτιζόνης
  • Παγοθεραπεία
  • Φυσικοθεραπεία
  • Ενέσιμες βιολογικές θεραπείες όπως έγχυση βλαστοκυτάρρων ή PRP

Σε περιπτώσεις αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση. Η χειρουργική θεραπεία πλέον γίνεται άμεσα με τη σύγχρονη μέθοδο της αρθροσκόπησης ώμου.

 

Τενοντίτιδα ώμου και Αρθροσκόπηση

Σε γενικές γραμμές, η  αρθροσκόπηση είναι μια σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική τεχνική και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση ορθοπαιδικών προβλημάτων. Πρόκειται για μια αναίμακτη μέθοδο που προσφέρει στον ασθενή την ταχύτερη και πιο ανώδυνη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Επίσης, με την αρθροσκόπηση ώμου, ο ασθενής απαλλάσσεται άμεσα από τα συμπτώματα της τενοντίτιδας ώμου και επιστρέφει από την επόμενη κιόλας μέρα στις καθημερινές του δραστηριότητες ακολουθώντας εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Κατά την αρθροσκόπηση ώμου πραγματοποιούνται 2-3 οπές και μέσα από αυτές εισέρχονται τα χειρουργικά εργαλεία.  Το αρθροσκόπιο προσφέρει στο χειρουργό μια λεπτομερή εικόνα της άρθρωσης του ώμου και έτσι μπορεί να χειρουργεί με μεγάλη ακρίβεια.

Ο ορθοπαιδικός Νικόλαος Μπαρμπουνάκης, με πολυετή εμπειρία και έχοντας εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων και στην Αρθροσκόπηση ώμου, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας προτείνει το κατάλληλο για τις ανάγκες σας θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση της τενοντίτιδας ώμου.

Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση σχετική με την τενοντίτιδα ώμου.