Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία χρόνια εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων που χαρακτηρίζεται από προοδευτική καταστροφή του χόνδρου. Όταν ο χόνδρος αρχίζει να εκφυλίζεται, η κίνηση των οστών της άρθρωσης γίνεται επώδυνη προκαλώντας δυσχέρεια στην καθημερινότητα.
Αίτια και Παράγοντες Κινδύνου
Η οστεοαρθρίτιδα είναι η συχνότερη πάθηση των αρθρώσεων και μία από τις συχνότερες παθήσεις των ανθρώπων και εμφανίζεται στην ίδια περίπου συχνότητα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Συνήθως αφορά μία μεγάλη άρθρωση αλλά είναι συχνή η εμφάνιση σε δύο ή και περισσότερες αρθρώσεις. Στην περιοχή των χεριών, στα γόνατα, τους γοφούς και τη σπονδυλική στήλη μπορεί να προσβάλλει πολλές αρθρώσεις. Οι κύριοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης είναι:
- η ηλικία
- το φύλο ( γυναίκες > άντρες )
- η παχυσαρκία
- ο τραυματισμός της άρθρωσης
- η βαριά εργασία
- η κληρονομικότητα
- οι αθλητικές δραστηριότητες
Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;
Το κύριο σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας είναι ο πόνος, ο οποίος αρχικά συνδέεται με κάποια έντονη δραστηριότητα και συνήθως υποχωρεί με την ανάπαυση και παυσίπονη αγωγή. Στην πορεία της νόσου, ο πόνος εμφανίζεται μετά από ακινησία, κυρίως παρατεταμένη, και μπορεί να συνοδεύεται από πρωινή δυσκαμψία. Προοδευτικά μπορεί να υπάρχει απώλεια του εύρους κίνησης και παρουσία κριγμού. Τέλος, η διόγκωση και η παραμόρφωση της άρθρωσης είναι σημάδια προχωρημένου σταδίου της πάθησης.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας συνήθως αργεί και προκύπτει μετά από την εμφάνιση των έντονων συμπτωμάτων που προκαλεί. Η ακτινολογική εξέταση επιλογής είναι η ακτινογραφία, στην οποία εκτιμάται ο βαθμός της στένωσης των διαστημάτων της άρθρωσης, ο άξονας της άρθρωσης, η σκλήρυνση των αρθρικών επιφανειών, η παρουσία οστεόφυτων και κύστεων στο υποχόνδριο οστό. Τα ευρήματα του ακτινολογικού ελέγχου πρέπει πάντα να συσχετίζονται με την κλινική εικόνα του ασθενούς είτε για περαιτέρω έλεγχο είτε για την έναρξη της θεραπείας.
Η κλινική εξέταση, η λήψη ιστορικού, οι εξετάσεις και ο αποκλεισμός κάποιου άλλου τύπου αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθροπάθεια κ.ά. είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να τεθεί η σωστή διάγνωση και να επιλεγεί η έναρξη της θεραπείας. Άλλες διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνουν: εξέταση αίματος για τον αποκλεισμό άλλων καταστάσεων που προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις και μαγνητική τομογραφία.
Ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία;
Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας στα πρώτα και μετρίου βαθμού στάδια είναι συντηρητική και περιλαμβάνει την χρήση αναλγητικών, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ανάπαυση και παγοθεραπεία. Οι ενδαρθρικές εγχύσεις με βιολογικούς παράγοντες, PRP, υαλουρονικό, που έχουν σαν σκοπό τον περιορισμό της φθοράς και σε κάποιες περιπτώσεις η εμφύτευση βλαστοκυττάρων είναι κάποιες από τις προτεινόμενες λύσεις σε αυτά τα στάδια.
Τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης, χονδροιτίνης, διασερείνης και άλλων συστατικών ενδέχεται να επηρεάσουν την διαδικασία εξέλιξης της νόσου βοηθώντας στο αίσθημα του πόνου. Η ενδαρθρική έγχυση κορτιζόνης δίνει καλά αποτελέσματα στο αίσθημα του πόνου αλλά οι μελέτες είναι αντικρουόμενες όσον αφορά την ενδεχόμενη φθορά του χόνδρου και είναι προτιμότερο να επιλέγεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Η φυσικοθεραπεία στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην αντιμετώπιση της πάθησης είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.
Ο ορθοπαιδικός θα πρέπει να παροτρύνει τον ασθενή να χάσει βάρος και να ασκηθεί, δίνοντας του κίνητρα και οδηγίες ώστε να βελτιώσει την γενική του κατάσταση ανάλογα με τις δυνατότητες του.
Στην περίπτωση που ο ασθενής δεν παρουσιάζει σημαντική βελτίωση με την συντηρητική θεραπεία, αδυνατεί να ασκηθεί και μειώνεται προοδευτικά το επίπεδο της καθημερινότητάς του, θα πρέπει να ενημερώνεται από τον θεράποντα για τις διαθέσιμες χειρουργικές εναλλακτικές, με σκοπό την αποφυγή περαιτέρω επιβάρυνσης της γενικής του κατάστασης. Η χειρουργική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να περιλαμβάνει οστεοτομίες, αρθροσκόπηση και αρθροπλαστική.
Οι οστεοτομίες έχουν ως στόχο την διόρθωση του άξονα μειώνοντας τα φορτία στην φθαρμένη επιφάνεια, η αρθροσκόπηση έχει ως στόχο τον καθαρισμό των βλαβών και σε ορισμένες περιπτώσεις συνδυάζεται με βιολογικές θεραπείες με σκοπό την διατήρηση της άρθρωσης και η αρθροπλαστική έχει ως στόχο την αντικατάσταση των φθαρμένων επιφανειών με υλικά υψηλής αντοχής για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας της άρθρωσης. Κάθε θεραπεία, ανάλογα με το βαθμό της φθοράς, έχει θετικά και αρνητικά και θα πρέπει να εξηγείται λεπτομερώς στον ασθενή, ώστε να επιλέγεται η κατάλληλη για αυτόν μέθοδος.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νικόλαος Μπαρμπουνάκης αναλαμβάνει την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων (Οστεοαρθρίτιδα, Οστεοπόρωση) με τις πιο σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους. Η πολυετής του εξειδίκευση και εμπειρία στο χώρο των ορθοπαιδικών παθήσεων τον καθιστά ως τον ειδικό ιατρό που με ήθος και υπευθυνότητα θα σας κατευθύνει σε ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.