Η άθληση αποτελεί και πρέπει να αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής των ανθρώπων. Τα οφέλη της είναι πολλά για τον οργανισμό, την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία καθώς και για την ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος.
Ωστόσο δεν αποκλείονται και οι τραυματισμοί.. Αυτοί οι τραυματισμοί που συμβαίνουν κατά την διενέργεια κάποιας άσκησης ονομάζονται αθλητικές κακώσεις. Αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα αλλά να λειτουργήσει σαν πρόγνωση για την αποφυγή ή τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού.
Οι αθλητικές κακώσεις προκαλούνται ως αποτέλεσμα κακής τεχνικής, υπερβολικής άσκησης ή άσκησης μεγαλύτερης έντασης από την αντοχή του οργανισμού του αθλητή. Οι αθλητικές κακώσεις εμφανίζονται ξαφνικά κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ συχνά υπάρχουν σημάδια που προμηνύουν την εμφάνισής τους.
Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι αθλητικών κακώσεων;
- Μυϊκοί τραυματισμοί – θλάσεις: η ρήξη των μυϊκών ινών μετά από κάποιο τραυματισμό. Συνήθως εκδηλώνονται με έντονο πόνο και πρήξιμο.
- Συνδεσμικές κακώσεις- διάστρεμμα: προκαλούνται όταν οι σύνδεσμοι των οστών κινηθούν με λάθος τρόπο και διαταθούν ή σκιστούν προκαλώντας μερική η πλήρη ρήξη.
- Κατάγματα εκ κοπώσεως και κατάγματα από τραυματισμό:
- τα κατάγματα εκ κοπώσεως προκαλούνται από υπερβολική επανάληψη κάποιων ασκήσεων.
- τα κατάγματα από τραυματισμό σχετίζονται με πτώση ή άμεσο χτύπημα με αποτέλεσμα το σπάσιμο του οστού.
- Τενοντίτιδες – τενοντοπάθειες- ρήξη τενόντων: αφορά στους διάφορους τραυματισμούς στον τένοντα.
- Τραυματισμός του αρθρικού χόνδρου και των αρθρικών στοιχείων: αναφέρονται στις βλάβες του χόνδρου της αρθρικής επιφάνειας και των συνδεσμικών και θυλακικών στοιχείων.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση των αθλητικών κακώσεων πραγματοποιείται από τον ορθοπαιδικό μέσω φυσικής εξέτασης. Κατά την εξέταση γίνεται λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και πραγματοποιούνται διαγνωστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, υπερηχογράφημα, μαγνητική ή αξονική τομογραφία.
Ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία για τις αθλητικές κακώσεις;
Η θεραπεία που θα σας προτείνει ο Ορθοπαιδικός έπειτα από τη διάγνωση εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της αθλητικής κάκωσης. Η θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τοπική εφαρμογή βιολογικών θεραπειών, όπως PRP, βλαστοκύτταρα και PRF.
Οι παραπάνω θεραπείες συνήθως εφαρμόζονται συνδυαστικά με το κατάλληλο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.
Σε περιπτώσεις όπου η βλάβη είναι μεγαλύτερη ή αποτύχει η συντηρητική θεραπεία και τα συμπτώματα επιμένουν, συνίσταται χειρουργική αποκατάσταση της βλάβης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οπού είναι δυνατό , επιλέγεται η αντιμετώπιση με αρθροσκοπική ή ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική.
Πρόληψη αθλητικών κακώσεων
Η πρόληψη εμφάνισης αθλητικών κακώσεων έχει να κάνει σε πρώτη φάση με τη σωστή εκμάθηση και εκτέλεση των ασκήσεων κάθε αθλήματος.
Πιο συγκεκριμένα συστήνεται:
- Σωστό ζέσταμα και διαστάσεις πριν αλλά και μετά την άθληση
- Η επιλογή των καταλλήλων αθλητικών υποδημάτων
- Η χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού ασφαλείας, όπως προστατευτικά
- Η σωστή και συχνή ενυδάτωση κατά την διάρκεια της άσκησης
- Η πραγματοποίηση τακτικών διαλειμμάτων για ξεκούραση
- Και η πραγματοποίηση τακτικών ιατρικών ελέγχων
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αθλητικές κακώσεις μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Νικόλαο Μπαρμπουνάκη.