Αρθροπλαστική Ισχίου

Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου;

Η αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί την αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου με τεχνητά εμφυτεύματα. Τα εμφυτεύματα είναι μεταλλικής, κεραμικής και πλαστικής κατασκευής και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μιμούνται την φυσιολογία και κίνηση της άρθρωσης του ισχίου.

Η αρθροπλαστική ισχίου, έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και παρά το γεγονός ότι αφορά στην αντικατάσταση της άρθρωσης σήμερα γίνεται με μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική.

Η αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί την πλέον αποτελεσματική λύση σε παθήσεις που έχουν φθείρει την άρθρωση σε τέτοιο βαθμό, που τα συντηρητικά μέσα δεν επαρκούν πλέον τόσο για τη θεραπεία της προκαλώντας έντονο πόνο, δυσφορία, δυσκαμψία ή και δυσκινησία, επιβαρύνοντας σημαντικά την καθημερινότητα.

Εκτός από τη λειτουργικότητα της περιοχής, καλείται να βελτιώσει και την ψυχολογία του ασθενούς μέσα από μια ομαλότερη καθημερινότητα, με λιγότερο πόνο και πλαστικότητα στην κίνηση.

 

Για ποιες παθήσεις ενδείκνυται η αρθροπλαστική ισχίου;

Η εφαρμογή της μεθόδου της Αρθροπλαστικής ισχίου ενδείκνυται για τις παρακάτω παθήσεις :

  • Οστεοαρθρίτιδα: Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας και εμφανίζεται σε άτομα άνω των εξήντα ετών. Τα συμπτώματα είναι ο οξύς πόνος στην άρθρωση που αντανακλούν συχνά στο μηρό και το γλουτό. Η δυσκαμψία που προκαλείται λόγω της εκφύλισης του αρθρικού χόνδρου, προκαλώντας έτσι την τριβή των οστών.
  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα: πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, που προκαλεί φλεγμονή στον αρθρικό υμένα και καταστροφή του χόνδρου με πόνο και δυσκαμψία της άρθρωσης.
  • Κατάγματα από τραυματισμό: τα κατάγματα του ισχίου προκύπτουν έπειτα από σοβαρό τραυματισμό (ατύχημα). Συνήθως σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, τα κατάγματα μπορούν να προκύψουν και από μη έντονους τραυματισμούς, επειδή τα οστά είναι ευάλωτα από παθήσεις όπως η οστεοπόρωση.
  • Οι μετατραυματικές αρθρίτιδες: είναι απόρροια ενός ισχυρού τραυματισμού που οδήγησε σε χρόνια βλάβη της άρθρωσης του ισχίου.
  • Το δυσπλαστικό ισχίο: με τον όρο δυσπλασία ισχίου αναφερόμαστε σε μια ανωμαλία στη δομή της άρθρωσης του ισχίου, η οποία συχνά εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία (αναπτυξιακό δυσπλαστικό ισχίο).
  • Η οστεονέκρωση ή νέκρωση της μηριαίας κεφαλής: ονομάζεται το φαινόμενο όπου διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος στην κεφαλή του μηριαίου οστού. Η οστεονέκρωση επιφέρει έντονο πόνο και μπορεί να εξελιχθεί σε αρθρίτιδα.

Προεγχειρητικό στάδιο

Η διάγνωση της πάθησης επιβεβαιώνεται με απεικονιστικό έλεγχο που περιλαμβάνει ακτινογραφία και αξονική ή μαγνητική εξέταση.

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό ιστορικό, ο ασθενής υποβάλλεται στον κατάλληλο προεγχειρητικό έλεγχο.

Τα πορίσματα των παραπάνω εξετάσεων και η ενδεχόμενη ύπαρξη περαιτέρω παθήσεων, θα βοηθήσουν ώστε να αναδειχθεί η καταλληλόλητα της επέμβασης για την περίπτωση του ασθενούς.

 

Ποια είναι η διαδικασία της Αρθροπλαστικής ισχίου;

Κατά τη διαδικασία της αρθροπλαστικής ισχίου, ο ασθενής υποβάλλεται σε ραχιαία αναισθησία.  Η επέμβαση διαρκεί κατά μέσο όρο 1- 2 ώρες. Αρχικά, αφαιρούνται τα σημεία της άρθρωσης που έχουν υποστεί βλάβη και στη συνέχεια τοποθετούνται τα εμφυτεύματα. Οι τομές που δημιουργούνται είναι σχετικά μικρές και έτσι περιορίζεται η απώλεια αίματος ενώ παράλληλα μειώνονται και οι επιπλοκές.

Η αρθροπλαστική ισχίου μπορεί να είναι είτε ολική είτε μερική/ημιολική. Το κάθε είδος εφαρμόζεται ανάλογα με την έκταση του εκάστοτε προβλήματος στην άρθρωση. Στην ολική αρθροπλαστική, τα εμφυτεύματα προσομοιώνουν την κεφαλή του μηριαίου οστού και της κοτυλής, δηλαδή την υποδοχή του ισχίου για την μηριαία κεφαλή.

Η μερική/ημιολική αρθροπλαστική ισχίου εφαρμόζεται όταν το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στην κεφαλή και συνήθως αφορά σε περιπτώσεις τραυματισμού και κατάγματα της μηριαίας κεφαλής.

Και στις δύο περιπτώσεις τα εμφυτεύματα σταθεροποιούνται, είτε με χρήση συνθετικού τσιμέντου είτε με ειδική τεχνική οστεοενσωμάτωσης, ανάλογα με την περίπτωση του ασθενούς.

 

Μετεγχειρητικό στάδιο

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή και παραμένει υπό παρακολούθηση στην κλινική για 1-2 ημέρες προτού επιστρέψει σπίτι του.

Η κινητοποίηση του ασθενούς συνεχίζεται και στο σπίτι πάλι με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή. Αρχικά συστήνεται η βάδιση με ήπια φόρτιση του μέλους και η ταυτόχρονη χορήγηση παυσίπονων όπου χρειάζεται.

Στους 1- 2 μήνες μετά την αρθροπλαστική ισχίου, οι κινήσεις του ασθενούς και η καθημερινότητά του θα αρχίσουν να επανέρχονται σταδιακά στο φυσιολογικό.

Για την αποφυγή περαιτέρω μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως η μόλυνση, αλλά και για την καλύτερη δυνατή διάρκεια των εμφυτευμάτων, είναι σημαντικό να ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες του θεράποντος Ιατρού.

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός  Νικόλαος Μπαρμπουνάκης διαθέτει πολυετή εμπειρία στη διενέργεια επεμβάσεων αρθροπλαστικής ισχίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση, αλλά και για να κλείσετε το δικό σας ραντεβού, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό.