Θεραπεία PRP

Θεραπεία με Πλάσμα πλούσιο σε Αιμοπετάλια

PRP (Platelet Rich Plasma) Πλάσμα πλούσιο σε Αιμοπετάλια

Με τον όρο PRP εννοούμαι μια αυτόλογη κυτταρική θεραπεία η οποία βασίζεται στην ικανότητα του οργανισμού να επουλώνει τις βλάβες του χρησιμοποιώντας συστατικά που βρίσκονται στο ίδιο του το αίμα.

Με την εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας κατέστη δυνατή η κατανόηση των μηχανισμών επούλωσης και αναγέννησης των ιστών που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Η μελέτη αυτών των μηχανισμών οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα αιμοπετάλια πέραν της γνωστής σε όλους δράσης τους στην διαδικασία της πήξης του αίματος, σε συνθήκες τραυματισμού και υπό την επίδραση τοπικών και συστηματικών παραγόντων διαθέτουν και την δυνατότητα επούλωσης των ιστών. Η γνώση αυτή οδήγησε στο συμπέρασμα πως με αυξημένη συγκέντρωση αιμοπεταλίων στο σημείο της βλάβης επιτυγχάνεται και αυξημένη δυνατότητα επούλωσης του οργανισμού.

Η θεραπεία με PRP βασίζεται στην δυνατότητα επεξεργασίας και απομόνωσης ποσότητας του αίματος η οποία είναι πλούσια σε αιμοπετάλια και εγχύεται σε αυξημένη συγκέντρωση στην περιοχή της βλάβης.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, διαρκεί περίπου 45- 60 λεπτά και είναι δυνατό να εφαρμοστεί στον χώρο του ιατρείου. Δεν απαιτείται νοσηλεία ή κάποια ειδική αποθεραπεία μετά την έγχυση του πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP). Αρχικά λαμβάνονται περίπου 20 – 40 cc αίματος από τον ασθενή και τοποθετούνται σε ειδικό δοχείο. Ακολουθεί η διαδικασία της φυγοκέντρησης που διαρκεί 20 λεπτά περίπου και κατόπιν ειδικής παρασκευής το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια είναι έτοιμο προς χρήση. Ακολουθεί η προετοιμασία της περιοχής για να ολοκληρωθεί με την έγχυση του υγρού στο σημείο της βλάβης.

Η έγχυση των αυτόλογων κυτταρικών παραγόντων και συγκεκριμένα των PRP ουσιαστικά δεν έχει καμία παρενέργεια αφού προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό και αποκλείει τον κίνδυνο αλλεργίας σε κάποια ουσία. Η λήψη ιστορικού και η επιλογή της θεραπείας με τις κατάλληλες ενδείξεις την καθιστά πολύ ασφαλή. Επίσης σε αντίθεση με τα αντιφλεγμονώδη και την κορτιζόνη που δρουν κυρίως ως παυσίπονα, στοχεύει στην αποκατάσταση των βλαβών.

Η θεραπεία με PRPs μέσω της δυνατότητας αναγέννησης των κατεστραμμένων ιστών έχει εφαρμογές τόσο στις χρόνιες παθήσεις λόγω εκφύλισης όσο και στην αντιμετώπιση κακώσεων σε νεότερους ασθενείς και αθλητές.

Ορισμένες από τις ενδείξεις είναι:

    • Οστεοαρθρίτιδα
    • Μυϊκοί τραυματισμοί – θλάσεις
    • Διαστρέμματα
    • Επικονδυλίτιδες
    • Τενοντίτιδες
    • Χονδροπάθειες
    • Μερική ρήξη συνδέσμων

Η μέθοδος των PRPs χρησιμοποιείται ευρέως καθώς αποδεδειγμένα προσφέρουν ανακούφιση των ασθενών από τον πόνο κι επιταχύνουν την επούλωση των τραυματισμένων ιστών επιτρέποντας ταχύτερη επάνοδο στην καθημερινότητα και στις αθλητικές δραστηριότητες.

Η δράση των PRPs συνεχίζεται για περίπου επτά (7) ημέρες και η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί εφόσον κριθεί απαραίτητο για αρκετές φορές ανάλογα με την περίπτωση.

Κάθε θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με τον ασθενή οπότε το ιδανικό είναι να συζητήσετε με τον γιατρό σας για το αν η θεραπεία είναι η κατάλληλη για εσάς.